Allmänt om choklad

00029561Choklad är något som de flesta associerar med njutning och rika smakupplevelser. Det innefattar alla livsmedel som kommer från kakaobönan och som har använts i fler än 2500 år. 1502 kom produkten till Europa men i början var det endast Spanien som importerade livsmedlet, då det var Christoffer Columbus som införde det i landet efter att ha varit ute på sina resor. Choklad förekom bara som dryck till en början men när man insåg att man kunde framställa pulver, gjorde den första chokladkakan sitt intåg i början på 1800-talet.

Idag finns det massvis av olika sorters choklad, från vit till mörk, smaksatt med frukt och godsaker eller ren.

Kakaobönan är egentligen en frukt och kommer från kakaoträdet som främst växer i Sydamerika, Asien och Afrika.

Kakaobönor

Det finns flera sorters kakaobönor. Forastero odlas mest, criollo står bara för en mycket liten del och trinitario är en blandning av de två andra.

  • Forastero har mycket styrka och odlas mest i Västafrika och Brasilien samt Dominikanska Republiken och Costa Rica. Det finns två varianter av forasteron och den ena som kallas amelodano, används främst i blandningar då den är mycket bitter. Den andra varianten, Arriba, anses höra till de bästa bönorna och har en härlig arom.
  • Criollo odlas i liten skala. Den anses därför mycket fin, men är känslig och ger mindre avkastning. Den odlas i flera sydamerikanska länder samt på vissa ställen i Västindien. För det mesta förekommer den i blandningar och har en lätt röd färgton.
  • Trinitario kommer från Trinidad och är en korsning av ovanstående sorter men anses ha fått bättre egenskaper nu när den är en hybrid.

Choklad från olika länder

Schweizisk och belgisk choklad tillhör några av de bästa kvaliteterna i världen. Märken som Lindt och Toblerone kommer härifrån. Dock har även Frankrike och Italien några välkända märken som Vahlrona och Amedei.

I Sverige produceras chokladgodis främst i fabriken Cloetta utanför Linköping, men det finns även svenska märken som producerar konfektyr ända från bönan till färdig produkt. Malmö Chokladfabrik är en av dem.

ADD YOUR COMMENT