Chokladens användningsområden

Kakobohnen und SchokoladeFrån början var choklad något som endast förtärdes som dryck och senare även som konfektyr. Numera kan man även hitta choklad i doftljus, kosmetika och inom medicinen.

Smink och kroppsvård

Ur kakaobönan framställs även kakaosmöret som har en rad viktiga egenskaper. Det smälter när det kommer i kontakt med kroppsvärmen och används därför numera inom kosmetikaindustrin som lotions eller salvor. Det förekommer även i läppstift och läppcerat.

I medicinskt syfte

För hundra år sedan sade läkarna att choklad var bland de nyttigaste livsmedel man kunde äta och dricka och rekommenderade t.o.m. drycken till spädbarn. Man ansåg att det var så näringsrikt att man inte skulle behöva leva på så mycket annat. Även inom flottan och militären serverades kakaon både som dryck och kaka så att soldaterna skulle hålla sig alerta.

Kanske trodde man det, eftersom flera personer som hade ätit en stor del kakao, hade levt ett långt liv och blivit mycket gamla.

Husmorskurer med choklad har funnits sedan aztekerna, då man trodde att den kunde bota diarré och dålig mage. Idag har man ifrågasatt chokladens nyttiga egenskaper, men faktum är att det egentligen inte är så dåligt för hälsan. Det är tillsatserna som är farliga. Ren choklad innehåller magnesium och är bra för kroppen. Det ger inte heller högre kolesterol och generellt innehåller det inte så många kalorier som man tror. Mörk choklad är dock nyttigare än mjölkchoklad som innehåller större mängder socker. Senare forskning har även visat att fin choklad är bra för hjärtat, då kakao innehåller antioxidanter. Det beror dock på tillverkningsprocessen samt mängden fett och socker i den färdiga produkten.

Som afrodisiakum

Att choklad anses vara ett substitut för sex är det nog många som har kännedom om. Många är besatta av choklad och njuter ordentligt av den läckra smaken. Man serverade förr i tiden choklad till män innan sänggåendet och både Casanova och Montezuma bälgade i sig mängder av drickschoklad innan de besökte sina älskarinnor. Även vissa läkare rekommenderade choklad till sina patienter för en ökad könsdrift, eller som substitut för ett kärlekslöst liv.

ADD YOUR COMMENT