Framställning av choklad

IMG_8241Själva skörden är ganska krävande och måste göras för hand. Oftast skördas det mer frukt under november-januari och från maj-juli, men även under resten av året. Efter skörden jäser man bönorna och sedan torkar man dem helst under solen i två veckor. Torkar man på konstgjord väg, kan smaken påverkas och blir inte lika god.

Efter dessa processer, rensar man bort skalrester och annat otyg för att sedan lämna bönorna till rostningen, där aromerna frigörs, fuktigheten försvinner och skalen lossnar. Sedan mals bönorna ner till en kakaomassa med olika fetthalt som sedan blir en slags kakor som mals ner till kakaopulver. Man skiljer även pulvret från kakaosmöret till viss del, som behandlas var för sig. Dessa ingredienser blandas sedan med socker för att framställa det man kallar choklad. Vanilj är även viktigt för smaken.

I vit choklad och i mjölkchoklad finns också ingrediensen mjölkpulver och i vit choklad finns inget kakaopulver alls, bara kakaosmör.

Oavsett vilken chokladtyp man är, kan man idag hitta mängder av varianter som tillfredsställer smaklökarna. Det finns en uppsjö av delikatessbutiker som säljer praliner och chokladkakor som kostar betydligt mer än stormarknadernas chokladlösgodis. Även chokladprovningar förekommer, bl.a. på spelpalats ihop med vinprovningar för en riktigt lyxig känsla. Många nätcasinon och spelsajter har även chokladvinster och kampanjer där choklad ingår. Varför inte då och då gå in på olika bolag som oddsautomaten eller freespins och se efter? Kanske man får en chans att sukta efter några riktiga godbitar.

Mörk choklad

Det som kallas mörk choklad, måste innehålla minst 35% kakaomassa enligt europeiska regler. I USA behövs endast 15%. Det tillverkas mörk choklad till upp till 99% och anses vara den finaste chokladen som Valrhona eller Vannucci.

Vit choklad

Även vit choklad har vissa direktiv som måste följas för att förtjäna namnet. Den måste innehålla minst 20% kakaosmör, 14% mjölkpulver och 3,5% mjölkfett. Eftersom den innehåller så mycket kakaosmör, är den extra känslig mot värme och smälter lätt. Kvalitetsgraden påverkas också av tillsatser som vanillin eller riktig vanilj. Vanillin anses sämre. Vit choklad kan även ges till djur, då det inte innehåller ämnet teobromin som finns i kakaopulver.

ADD YOUR COMMENT