Vilka värden skapas av gårdsbutikerna?

Cheerbrook-Farm-Shop-2I och med globaliseringen och industrialiseringen av samhället har jordbruket till stor del förändrats. Många bönder har haft stora svårigheter att sälja sina produkter och har delvis eller helt gått på knäna för att överleva. De har fått betala ett högt pris på grund av de öppna gränserna och handeln, och även miljön har fått sig en rejäl törn. Transporter, dåliga arbetsvillkor och hård konkurrens har försämrat kvaliteten på många varor, samtidigt som de inhemska varorna har förkastats. Nu när människor har fått upp ögonen för problemen har det småskaliga återigen börjat göra comeback, och man börjar värdera saker annorlunda.

Vad de lokala gårdsbutikerna gör, är att dem dels gynnar de inhemska producenterna samtidigt som medvetenheten om miljön ökar och det närproducerade blir mer och mer efterfrågat. Deras utbud kan bestå av produkter från den lokala osttillverkaren, inredningstjänster från en tapetserare, självplockning av jordgubbar, vin-eller chokladprovningar, medverkan i godistillverkning eller tillgång till sång och musik när man tar en fikapaus. Man samarbetar alltså och jobbar i ett nätverk och även kunder kan bli potentiella partners.

Genom att ha en gårdsbutik, kan man erbjuda tjänster som kommer med kärnprodukten. Detta minskar även i sin tur miljöförstöringen genom färre transporter och ger även stor kundnytta eller metaprodukt, det vill säga upplevelsen av besöket. Samma genuina stämning finns inte att få på en stormarknad, vilket gör att många då hellre köper en billigare produkt. Men när man vistas i en trevlig miljö som erbjuder mer än bara ett köp, är man ofta villig att betala lite mer. Servicen utgör en viktig punkt, något som lågprisbutiker och storföretag inte har på samma sätt.

Andra värden som skapas i samband med dessa verksamheter är naturintresse, ansvarstagande, entreprenörskap, idéutveckling och engagemang samt bevarande av kultur.

Ofta är det så att allt går i cykler. Det som är trendigt och populärt går till sist förlorat och utbyts av de motsatta trenderna. Det är sällan en riktig balans i samhället. Kanske är man nu på väg tillbaka till det småskaliga och familjära.

ADD YOUR COMMENT